METSÄ aistien taivas

17.07.2021

"Metsä, tuo suomalaisten ylpeys ja "henkireikä". Missä muualla ihminen pääsisi samaan aikaan nauttimaan sekä "luonnon rauhasta" että luonnon hektisestä elämästä kaikkine äänineen, tuoksuineen ja tunteineen. Jo astuessasi metsään saat kokea aistien tulvan; metsän tuoksun, mättään pehmeyden, lehtien havinan ja havujen huminan, linnun laulun sekä kärpäsen surinan, pieniä rasahduksia ja risahduksia kuin muistuttaen, että metsässä on myös elämää, paljon. Aistisi täyttyvät metsässä, aika häviää ja sielusi lepää, jos vain annat metsälle aikaa. Tämän kaiken voit tarjota myös parhaalle kaverillesi, koirallesi. 

Pienenä pentuna koirat ovat täynnä uutta ja ihmeellistä, tutkittavaa riittää niin pienen pienissä ötököissä kuin puissa, pensaissa ja äänissä. Metsä tarjoaa tähän oivan tilaisuuden antamalla samalla uusia alustoja millä kävellä, hajuja, joita haistella sekä ääniä, joihin ei ehkä kotioloissa niin törmääkään. Metsäpohjan pehmeys antaa turvaa iskuilta kasvaville nivelille, mutta alustan epätasaisuus, kivet, kannot sekä puun juuret antavat haastetta koordinaatiolle sekä vartalon hallinnalle kuin itsekseen. Oksat, kävyt, lehdet ja havut kaiken muun metsän "irtaimiston" ohella antaa pennullesi mahdollisuuden käyttää upeaa hajuaistiaan uusiin ihmeellisiin tuoksuihin ja hajuihin, mutta myös mahdollisuuden käyttää luontaista maistamisen tarvettaan. Oksia järsien saa naskalitkin toimintaa. Kaiken kattava kokonaisuus siis. 

Koirasi kasvaessa sen vauhti kiihtyy ja luonne kehittyy teini-ikään, ihmislapsistakin sanotaan: ihana, rasittava, teini. Koirasi pursuaa energiaa, luonne pursuaa kokeilunhalua ja korvat ovat kadonneet. Vie koirasi metsään, nyt suuntaus ei ole välttämättä uusien asioiden, hajujen ja tuoksujen etsiminen ja tutkiminen, kuten pienemmällä pennulla. Vaan kokeilette yhdessä ravata pitkin metsää, kiipeilette kivillä, piiloudutte puun taakse, kaivatte kuoppia ja nautitte luonnon äänistä. Metsässä voi tutustua koloihin, onkaloihin ja luonnon muovaamiin yllätyspaketteihin tai itse piilottaa leluja, nameja tai vaikka itsensä, jolloin koira saa liikuntaa, ulkoilua ja aivojumppaa samassa paketissa. Koirasi saa purkaa energiaansa mielettömiä määriä ja samalla toimitte yhdessä, yhteisestä tekemisestä ja leikistä nauttien. Käskyjä ja komentoja, joita koirasi ennen osasi (ennen korvien katoamista) tulee treenattua ja palauteltua mieleen siinä sivussa. Koirasi nauttii ja sinä nautit.

Vanhemmiten koirasi on oppinut jo nauttimaan metsästä, se odottaa innoissaan sinne pääsyä kanssasi, se tietää mitä sieltä voi löytää, haistaa tai maistaa. Se tietää, että metsässä saa juosta, iloita ja leikkiä kuin pienenä pentuna konsanaan. Sinne on aina niin ihanaa palata, nauttia vuoden aikojen mukana muuttuvista luonnon antimista, metsän tuoksusta, yhteisestä ajasta ja tuulen suhinasta korvissa. Koirasi saa monipuolista liikuntaa, joko koira kaverin kanssa tai ilman, joskus on ihana vain istua ja kuunnella puita. Ne puhuvat, uskotko?"                                                                                                                                                                       -karvalapsien mamma-