Suolisto on toiset aivomme!
Ihmisen ruoansulatusjärjestelmä on valtaisa ja äärimmäisen mielenkiintoinen kokonaisuus. Vatsakivut ja vakavatkin ongelmat ovat räjähdysmäisesti yleistyneet. Ärtynyt suoli, turvotus, ummetus, ripuli, närästys, kaasut. Mistä se johtuu? Koemme negatiivista stressiä, syömme kiireessä mitä sattuu ja ajattelematta, ja ilta menee tv:n äärellä syöpötellen, mieli on jossain aivan muualla. Joghurttimainoksissa litteävatsainen neitokainen hehkuu hyvinvointia. Epämukava olo vie mielialan matalaksi. Ruoansulatuksen ongelmat heijastuvat koko elimistöön. Itse asiassa allergiat, niveltulehdukset, nivelrikko, autoimmuunisairaudet, iho-oireet, atooppinen ihottuma, psoriasis, akne, krooninen väsymys, mielenterveysongelmat kuten ahdistus, masennus, psykoosi ja skitsofrenia, autismi, epilepsia, dementia, syöpä ja moni muu vaiva johtuvat pääosin ruoansulatuselimistön ongelmista ja on äärimmäisen tärkeää ja keskeistä hoitaa tämä kriittinen systeemi erinomaiseen kuntoon optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Lähtökohtana on siis elämäntapojen muutos. Muista, millaista elämäsi oli ennen ja pysy tiukkana.
Ruoansulatuselimiin kuuluvat suu, ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli ja paksusuoli. Muut ruoansulatuksen kanssa yhteistyössä toimivat elimet ovat hampaat, kieli, sylkirauhaset, maksa, haima ja sappirakko. On siis tärkeää huolehtia näistä kaikista. Suolistossa on omanlaisensa bakteerien ekosysteemi, joka on yhtä monimuotoinen kuin villin sademetsän eliölajisto. 500 aktiivista bakteerilajia ja tämä joukko painaa suolistossa lähes puolitoista kiloa. Bakteerien tasapaino on tärkeää, sillä jos parasiitit ja hiiva saavat ylivallan, tulee vakavia terveysongelmia. Hyviksiä ovat bifidobakteeri ja laktobasilli maitohappobakteeri. Immuunipuolustusjärjestelmää suojelee kehossa ihon lisäksi koko suoliston pinnan kattava solukalvo, joka on tenniskentän kokoinen ja se on tärkeä pitää eheänä ja vahvana. Suolistossa on myös oma enteerinen hermosto, jossa on jopa enemmän välittäjä-aineita kuin aivoissa, ja viestit kulkevat jatkuvasti edestakaisin aivojen ja suolen väillä.
Monissa uskonnoissa vietetään keväisin paaston aikaa, ja sillä on havaittu olevan myös terveyshyötyjä. Paaston aikana tapahtuu autofagia, joka auttaa siivoamaan tulehdusta ja sairauksia laukaisevia vaurioituneita soluja kehossa, etenkin vanhentuineita, jotka edelleen viipyilevät kudoksissa ja elimissä, mutta jotka eivät enää tarjoa käytännön hyötyä ja voivat jopa aiheuttaa vakavia sairauksia. Paasto siis edistää molekyylitason energiaa ja rakentamista, tasapainottaa, puhdistaa, suojaa hermostoa ja edistää sydämen ja aivojen hermosolujen uudistumista sekä suojaa DNA:n vakautta. Paastoa voi myös harjoittaa ajoittaisesti, eli syömällä vuorokaudessa 4-8 tunnin aika-ikkunassa tai olla ravinnotta yhden kokonaisen päivän viikossa. Oikeaoppinen ketogeeninen ruokavalio toimii lähes paastonomaisesti, sillä korkea hyvälaatuisen rasvan määrä ja vähäinen hiilihydraattipitoisuus ravinnossa alkaa tuottaa kehossa suojaavia ketoneita. Lisäksi liikunta tällöin on hyväksi varsinkin lihaksille, maksalle, haimalle ja rasvakudokselle.
Ruoalla kestää 32 tuntia kulkeutua elimistön läpi, ja siinä ajassa kehon täytyy pystyä hyödyntämään ruoka mahdollisimman tehokkaasti - sulattamaan, imeyttämään ravinteet ja puhdistamaan myrkyt. Tähän vaikuttaa se mitä suuhunsta laittaa, sillä kaikki eri ruoka-aineet vaikuttavat eri tavoin elimistössä.
Jokaisen lääkärin velvollisuus on kysyä potilaalta, että mitä hän oikein syö. Yleisesti ensimmäisenä kokeiluna vaaditaan selventävä geenitesti mm. vanhemmalla iällä alkavan gluteeniyliherkkyyden poissulkemiseksi ja tarvittavat näytteet ja verikokeet puutostilojen selvittämiseksi sekä eliminoidaan varmasti ärsytystä aiheuttavat ruoka-aineet, kuten gluteeniviljat, einekset, lisä- ja torjunta-aineita sisältävät ruoat, kahvi, alkoholi, tupakka, keinotekoiset makeutusaineet, sokeri, nopeat hiilihydraatit ja maitotuotteet. Maitotuotteissa on hyvä muistaa, että lehmät tuottavat vähintään kahta erilaista proteiinityyppiä: A1 ja A2 kaseiinit. Monet lehmänmaidolle allergiset pystyvät käyttämään A2-tyypin maitoa kun taas A1-tyypin maidon ruoansulatuskanavassa pilkkoutuessa vapautuva pepidi betakasomorfiini BCM-7 aiheuttaa osalle ihmisistä allergisia reaktioita (mm. ihottuma, vatsakivut, ripuli). Myös antibioottikuurit, muut antimikrobilääkkeet, tulehduskipulääkkeet, kortisonilääkitys, e-pillerit ja solumyrkyt aiheuttavat haasteita. Tavallisista ruoka-aineista myrkyllisiä alkaloideja sisältävät koisokasvit, kuten tomaatti, peruna, munakoiso ja paprikat sekä lisäksi palkokasvit, herneet ja sipuli ja sokeripitoiset hedelmät saattavat aiheuttaa ärsytystä. Yleensä ei ajatella, mutta myös kosmetiikan, hygienia-tuotteiden ja muiden iholta imeytyvien tuotteiden myrkylliset aineet voivat aiheuttaa ongelmia.
Lisäksi on hyvä vakavastikin palata nykylääketieteen juurille, josta kaikki on lähtöisin kansanparantajien, shamaanien, tietäjien, jäsenkorjaajien, akupisteiden, reikin, astrologian tuntemuksen, kiinalaisen lääketieteen sekä intialaisen auyrvedisen lääketieteen parhaiden palojen syvän ymmärryksen kautta. Huuhaan tai täydennyshoidon tai uskomushoidon leiman nämä saavat vain siksi, että niitä ei yksinkertaisesti ymmärretä tarpeeksi tarkasti ja syvällisesti. Tosiasiassa nämä eivät poissulje toisiaaan tai niiden välillä ole mitään kiistaa vaan toimivat kaikki oikeinkäytettynä kokonaisvaltaisen ja kestävän hyvinvoinnin puolesta ja täydellinen lääkäri tuntee kaikki ylläolevat metodit. Esimerkiksi maailman paras ja arvostetuin huippulääkäri saattaa tehdä pahan hoitovirheen, mutta yhtä lailla isoisoäidin opettama takapihan yrttilääke saattaa hiukan yliannostettuna aiheuttaa maksavaurion. Molemmat varmasti oppivat jotain.
Vatsan limakalvoja suojelevia ja hoitavia ruokia ovat pitkään keitetty, hyvin maustettu ja sitruunalla terästetty vihannes-luuliemi, jonka kollageenista peräisin oleva gelatiini lieventää tulehduksia ja nopeuttaa suoliston paranemista. Lisäksi ruoka-aineista antioksidanttipitoinen mustikka, puolukka, tyrnimarja, karpalo, puna- ja mustaherukka, kuitupitoinen kaura ja vegaaninen omega-3:n lähde eli pellavansiemen, tyrniöljy, sekä pästöroimaton hapankaali ja hapatetut kaalituoremehut. Rohdoksia ovat piharatamo, mäkimeirami, islanninjäkälä, piparjuuri, anis, neilikka, inkivääri, sahrami, väinönputki, oregano ja timjami. Lisäksi A-vitamiinin, B-ryhmän vitamiinien, D-, E-, C-, ja K-vitamiinien sekä Q10, foolihapon, sinkin, kuparin, magnaanin, seleenin, magnesiumin ja flavonoidien saanti on tärkeää. Maksan suojaksi voi ottaa N-asetyylikysteenin (NAC). Hyviä ravinnelisiä ovat vahva probioottivalmiste, entsyymit, geelimäinen pii, aloe vera, fosfolipidejä sisältävä lesitiinivalmiste, greipinsiemenöljy, ja vihervalmisteet kuten spirulina, ohranoras, vehnänoras ja klorella sekä maustekasvi kurkuman kurkumiini. Tärkeä on myös omega 3-6-7-9 rasvahappojen tasapainon ylläpito.
Rasvaisia paistettuja ja voimakkaasti maustettuja ruokia on hyvä välttää, kuten myös mikroaaltouunin käyttöä. Suosi ruoanvalmistuksessa tapoja, jotka säästävät vitamiineja ja hivenaineita: höyrytys, haudutus, uunissa kypsennys, hapattaminen, tehosekoittaminen, mehustaminen ja soseutus. Käytä vatsalle sopivasti tuoreravintoa: vihanneksia, juureksia, ituja, marjoja, hapatettuja vihanneksia, kohtuullisesti hedelmiä kuten omena ja papaija. Käytä päivittäin mieluiten kala- ja kasvisperäisiä monityydyttämättömiä rasvahappoja, joita saa seuraavista ruoka-aineista: saastumattomien vesien kalat ja kalanmaksaöljy, fermentoidut pavut kuten tempeh, mantelit ja mantelivoi, auringonkukan- ja seesaminsiemenet tai tahini, avokado, kylmäpuristetut kasviöljyt kuten oliiviöljy ja macadamiapähkinäöljy, ja kohtuullisesti hapanmaitotuotteita ja voita. Voin voi vaihtaa ghee:hen eli kirkastettuun voihin, josta keittämällä on poistettu maidon ärsytystä aiheuttava proteiini. Suolankäytössä voi kokeilla vaihtaa valkaistun pöytäsuolan harmaaseen merisuolaan tai vaaleanpunaiseen vuorisuolaan. Sokerinkäytössä vaihda valkaistu sokeri matalan glykeemisen indeksin omaavaan kookossokeriin. Alkoholeista ainoastaan gin saattaa sopia. Valmista itse esimerkiksi runsaita salaatteja, smoothieita, herkullisia keittoja, jauhelihapihvejä, munakkaita ja pata-ruokia sallituista luomu-aineksista. Juo runsaasti puhdasta vettä ja hoitavia teehaudukkeita. Muista pureskella ruoka kunnolla, nauttia ruoasta ja syödä ajatuksella.